Update coronavirus: “Wat is dit heftig”

Service Management publiceert periodiek een update over de crisis rond het coronavirus. In de bestrijding ervan lopen schoonmaakbedrijven voorop. Dit keer hebben we aandacht voor het RIVM dat somberder is geworden, een schoonmaakbedrijf dat heftige ervaringen heeft en dankbaarheid richting schoonmakers.

Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. “De meest positieve scenario’s van vorige week komen niet uit”, zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, tegen de NOS. “In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Dat het aantal hoger ligt komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de ic blijven liggen.

“Niemand in zorg is misbaar”

Jan Bouwhuis, directeur Bouw & Facilitair bij het UMCG spreekt via Twitter zijn waardering uit, onder andere voor de schoonmakers. “Niemand in de zorg is nu misbaar.

Zelfstandige ondernemers kunnen steun aanvragen

Zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis in de financiële problemen komen, kunnen deze week steun vragen zodat hun bedrijf kan blijven bestaan. Ze kunnen inkomensondersteuning aanvragen en geld lenen. Dat maakt het ministerie van Sociale Zaken bekend.

“Wat is dit heftig”

Michael Van De Visse van schoonmaakbedrijf Van De Visse service heeft schoonmaakbedrijf Robedo Cleaning bijgestaan in de strijd tegen het coronavirus. “In de begin periode was ook ik een van degenen die er laks mee omging… Het zal allemaal wel overwaaien. Totdat we afgelopen week met een heel dubbel gevoel zijn gestart met desinfecteren bij het coronacentrum in Van der valk Urmond. De eerste dag was voor mij een heel heftige ervaring en ik heb een emotie ervaren die ik nog nooit eerder in mijn leven gevoeld heb. Wat is dit heftig. Mensen worden uit elkaar gehaald en mogen afscheid nemen om vervolgens plaats te nemen in het zorghotel. Wat is dit pijnlijk om te zien. Ouderen, volwassenen, jongeren en kinderen. Ze komen er allemaal. Maar na een dag, dan heb je de eerste ervaring achter de rug, toen stonden wij volledig hierachter. Wij moeten dit doen! We zijn nu inmiddels een paar dagen bezig. De dankbaarheid en het respect wat wij mogen ontvangen doet heel goed. Het moment dat er iemand getest word en weer naar huis mag met de boodschap dat diegene het virus niet heeft, daar word je heel gelukkig van.”

Open conferenties over coronavirus

Ben je ondernemer en wil je live bijgepraat worden door de directie van OSB over de ontwikkelingen en maatregelen rond corona in de branche? Of heb je zorgen of tips om te delen? Neem dan deel aan een van de open coronaconferenties die OSB organiseert.

Als je met vragen zit, kun je ook onze pagina waarop we vragen en antwoorden hebben verzameld bekijken. Of download onze whitepaper coronavirus: alles wat een werkgever moet weten.

“Huidige situatie maakt het hectischer en stressvoller”

Kasia Bzreska, medewerker van het BRMO-team bij Sens!, het schoonmaakbedrijf dat de hygiëne verzorgt in Máxima Medisch Centrum (MMC) Veldhoven en Eindhoven, komt aan het woord in het Eindhovens Dagblad. “Het is heel erg druk geworden. Mijn werk was voor de corona-uitbraak rustig te doen, want ik werd toen incidenteel gebeld door zorgafdelingen als ik een isolatieruimte in kon. Om mijn werkdagen verder te vullen kon ik andere werkzaamheden doen.” Daarnaast is volgens Bzreska de hectiek en emotionele belasting van haar werkzaamheden flink toegenomen. In tweeënhalve week tijd kreeg het MMC in Veldhoven drie extra corona-afdelingen waar strengere hygiënevoorschriften gelden. “Daarnaast kregen we net na de uitbraak telkens nieuwe informatie vanuit het RIVM, waardoor wij onze schoonmaakmethodes regelmatig moesten aanpassen. Daar moet je normaal gesproken al aan wennen, maar de huidige situatie maakt het allemaal nog hectischer en stressvoller.”

Toch blijft Bzreska zich volop inzetten om de afdelingen van MMC Veldhoven schoon te houden voor patiënten en medewerkers. “Ik hou er gewoon van om goede zorg voor mensen mogelijk te maken. Het is nu een stuk drukker dan normaal in het ziekenhuis, maar ik werk nog steeds met heel veel plezier. Ik denk dat drukte gewoon mijn ding is.”

Extra handen goed gebruiken

Het Universitair Medisch Centrum in Maastricht kan extra handen in de schoonmaak goed gebruiken. “Maak juist nu het verschil.”

Oproep OSB: Leef de cao na, juist in coronatijd

OSB roept schoonmaakbedrijven op de cao-schoonmaak na te leven. “Juist in coronatijd.” Meer bedrijven voelen de gevolgen van de coronacrisis, schetst de branchevereniging. “De afgekondigde overheidsmaatregelen leiden in sommige gevallen tot meerwerk. Maar er zijn ook veel plekken waar niet of minder schoongemaakt wordt. Daarbij is het aantal ziekmeldingen nog eens veel hoger en blijven mensen preventief thuis. De optelsom leidt tot grote druk bij bedrijven om het hoofd boven water te houden. De steunmaatregelen van het kabinet vormen een lichtpuntje, maar er is nog veel onduidelijkheid over. Ondanks de zware tijd, roept OSB de bedrijven op om zoveel mogelijk de cao na te blijven leven. Betaal het vakantiegeld ook uit en help je werknemers om ook het hoofd boven water te houden.”

Lijst van OSB van gemeenten die belastingen opschorten

Verschillende gemeenten geven gehoor aan de oproep van de Veiligheidsregio’s in Brabant om gemeentelijke belastingen voor ondernemers tijdelijk op te schorten. OSB heeft een lijst gemaakt met verwijzingen naar verschillende gemeentes. “Zodra meer gemeenten hun steunmaatregelen bekendmaken, voegen we deze toe”, belooft de branchevereniging.

Poetshulp in huishouden wordt de deur gewezen

Veel hulp in de huishouding is de deur gewezen. Daar schrijft De Volkskrant over. Soms uit angst voor besmetting met corona, soms uit onzekerheid over de eigen inkomsten. Voor de schoonmakers zijn die (vaak zwarte) inkomsten het enige wat ze hebben. Vanmorgen sloeg de paniek voor het eerst toe, zegt Alicia (53), op een bankje voor station Amstel in Amsterdam. Normaal gesproken zat zij nu op de fiets die naast haar staat, op weg naar een van haar tien ‘huisjes’ waar zij stofzuigt, dweilt en poetst. Maar de een na de ander vraagt haar ‘even’ niet te komen. Vooral oudere mensen willen nu geen andere mensen over de vloer, merkt zij. Vandaag hoort ze of een ‘heel important’ huis nog wil dat ze komt poetsen. “Daar werk ik twee keer drie uur per week. Ga ik daar doorwerken of niet? En zullen ze dan nog betalen?”

Dries Roelvink deelt bloemen uit

Zanger Dries Roelvink deelt bloemen uit namens RTL Boulevard aan Anniek van schoonmaakbedrijf CSU. Zij zet zich in om de spoedeisende hulp van het Flevoziekenhuis goed schoon te houden.

Verrassingspakket voor schoonmaaksters

Thea van Asperen vindt haar dochter en collega’s kanjers. De schoonmaaksters zetten deze weken allemaal een stapje extra om alle hygiënische maatregelen in acht te nemen en daarbij alles extra goed schoon te maken. Met het verrassingspakket dat Omroep Gelderland elke week weggeeft, staat de moeder van Chantal op een winderige parkeerplaats in Duiven te wachten op haar dochter. “Ze maakt op dit moment het kantoorpand van Liander schoon en zet dezer dagen echt een stapje extra, respect voor die meiden. Ze moeten door de maatregelen met extra handschoenen werken en ook goed aan hun eigen gezondheid denken. Ik bel zo met haar leidinggevende die dan met de meiden hier naar toe komt. Ik denk dat ze echt verrast is, want ze weet nog van niets’, zegt Thea. Met een kleine traan in de ogen ontvangt Chantal het pakket.

Producten veel duurder geworden

De afgelopen weken en dagen is er een extreme vraag ontstaan naar hygiënepapier, desinfectiemiddelen en HACCP-disposables zoals handschoenen en wegwerpkleding, stelt schoonmaakgroothandel Facility Trade Group. “De vraag en behoefte overtreft vele malen de voorraad en aanstaande binnenkomsten bij onze leveranciers. Door de enorme vraag bij de fabrikanten, de problemen in China, stijgende vrachtkosten en valutakoersen zijn bovengenoemde producten veel duurder geworden. Hierdoor worden wij geconfronteerd met prijsverhogingen van onze leveranciers. Omdat we de gezondheid en hygiëne van een ieder voorop stellen, willen wij zolang mogelijk aan de vraag naar deze producten blijven voldoen. Om dit te kunnen realiseren, zijn wij helaas genoodzaakt om per direct de prijs van deze producten tijdelijk te verhogen of een toeslag te berekenen.”

EW in programma Frontberichten

BNN/VARA brengt mensen in een cruciaal beroep dagelijks in beeld in het programma #Frontberichten. Niet door middel van een bezoek, maar door het delen van zelf opgenomen vlogs. Ook Kim van EW Facility Services deelt haar ervaringen in een vlog. Ze is erg trots op wat het team allemaal bereikt heeft, want het vergt toch ook wel wat flexibiliteit van iedereen.

Speciale ‘corona-lijn’ voor ouderen met migratieachtergrond

Ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag bellen met een speciale hulplijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, maar staat volgens de initiatiefnemers ook open voor ‘gewoon’ een praatje. De ouderen worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben. Een algemene ‘corona-lijn’ voor senioren werd al op 16 maart gelanceerd door de ouderenorganisatie. “Het is mooi dat we mensen zo kunnen helpen of doorverwijzen”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. “En in deze tijd van het coronavirus, waarin senioren een risicogroep vormen, is het van belang dat alle senioren in Nederland de informatie krijgen die ze nodig hebben of hun vragen kunnen stellen. Dus ook senioren met een migratieachtergrond”.

Readmore: chirurgische mondmaskers

Đăng bởi insightsanalytic

Insights Analytics experts ready to help you grow. Pick a package to start improving your business today.

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Bắt đầu
%d bloggers like this: