Update coronavirus: uitstel betaling schoonmaakpensioen en richtlijn bedrijfsartsen

Service Management zet periodiek de zaken die spelen rondom het coronavirus op een rij. Dit keer hebben we het over de uitstel van betaling voor de pensioenen, een richtlijn voor bedrijfsartsen en het feit dat ook België zijn hoed afneemt voor schoonmakers. 

Werkgevers kunnen bij het Bedrijfstakpensioenfonds schoonmaak- en glazenwassersbedrijf uitstel van betaling aanvragen. De premiebetaling kan met 30 dagen worden uitgesteld. Afgelopen vrijdag kondigde het pensioenfonds deze maatregel aan om werkgevers te ondersteunen. Aanvraag van uitstel kan per e-mail worden aangevraagd via premies@pensioenschoonmaak.nl.

Tekort beschermingsmiddelen in kaart

Om het tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg in kaart te brengen, heeft NU’91 (beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden) een meldpunt geopend. “Maak je schoon in een ziekenhuis of een andere zorginstelling? Meld je tekorten (bijvoorbeeld mondkapjes, handschoenen) bij het meldpunt” roept branchevereniging OSB op in een speciale coronanieuwsbrief.

Met het openbaar vervoer

Minister-president Mark Rutte vindt dat schoonmakers, als vitaal beroep, met het openbaar vervoer naar hun werk moeten kunnen.

Stichting Doneer een Mondkapje verblijdt Martini Ziekenhuis in ...

Laten we de schoonmaak niet vergeten

Miranda de Laat, Teamleider Dialyse bij Maasstad Ziekenhuis, laat haar dank voor de aandacht en waardering voor de zorg weten.  “Maar laten we de schoonmaak niet vergeten in ziekenhuizen. Zij zijn een ontzettend belangrijke schakel in het geheel en in ons gevecht tegen corona. Op dit moment ligt er ook een grote druk op deze groep en draaien zij vol continue diensten om de kwaliteit en veiligheid hoog te houden. De dames en heren van Hago Zorg in het Maasstad Ziekenhuis zorgen er dagelijks voor dat alles schoon is en eventuele besmette ruimtes gereinigd worden, zodat wij er weer patiënten op kunnen verplegen.”

België neemt hoed af voor schoonmakers

Ook in België gaat “de hoed af” voor schoonmakers. Dat maken de directies van de Belgische schoonmaakbedrijven via hun beroepsfederatie Algemene Belgische SchoonmaakUnie (bij wijze van spreken de Belgische OSB) meer dan duidelijk. Hilde Engels, gedelegeerd bestuurder: “Schoonmaakpersoneel is in deze tijden van lockdown omwille van de coronapandemie de stille kracht die veelal vóór dag en dauw of na de reguliere werkuren ervoor zorgt dat actieve bedrijven in de meest gezondheidsveilige omstandigheden hun taken kunnen blijven uitvoeren. Vandaar dat de schoonmaak tot de essentiële of cruciale beroepen behoort. Toch wordt hun inzet dikwijls onderschat. Zeker nu worden de richtlijnen om de hygiëne tot in de perfectie te laten gelden, met argusogen bekeken.”

Richtlijnen voor bedrijfsartsen

OSB heeft richtlijnen voor bedrijfsartsen laten opstellen. In de richtlijnen wordt aandacht besteed aan de positie van de schoonmaak als onmisbaar onderdeel van de vitale processen. Download hier de versie van 30 maart 2020. 

Hartverwarmende post

Hartverwarmend, deze post op Facebook van schoonmaakbedrijf Gom. De dochter van Cem Cecen is zo trots op haar papa, die als objectleider in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend werkt. Ze is zich heel erg bewust van het feit hoe hard haar vader en zijn collega’s in het ziekenhuis nu moeten werken tijdens deze coronacrisis. Daarom heeft zij dit mooie kunstwerk gemaakt.

Helft zzp’ers heeft geen financiële buffer

De helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) heeft geen financiële buffer, stelt vakbond FNV naar aanleiding van een eigen enquête van FNV Zelfstandigen onder bijna 2.000 zzp’ers. Het gaat dan vooral om zelfstandige ondernemers die werken in de handel, het vervoer of in de uiterlijke verzorging. Zelfstandigen die in het onderwijs, in de dienstensector of in de industrie werken, hebben relatief vaak wel een buffer om op terug te vallen in economisch slechte tijden. Twee derde van de respondenten met een buffer kan het maximaal drie maanden volhouden.

Volgens een kwart lopen opdrachten gewoon door

Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen laat weten dat zij is geschrokken van de grote toeloop op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO), waarmee zzp’ers hun inkomen kunnen laten aanvullen tot bijstandsniveau. “Wij zien dat veel zzp’ers niet voor zichzelf kunnen zorgen bij het wegvallen van inkomsten”, aldus Van Noort.

Bijna een kwart van de respondenten zegt dat opdrachten ondanks de coronacrisis gewoon doorlopen. Ongeveer een zelfde deel geeft juist aan dat opdrachten worden uitgesteld. Bijna driekwart geeft aan deze periode geen nieuwe klanten te kunnen werven. Wie al opdrachten heeft, krijgt zijn of haar geld vaak niet op tijd. 42 procent geeft aan dat rekeningen later of nog niet worden betaald. Iets meer dan de helft zegt genoeg te hebben aan de steunmaatregelen tegen de coronacrisis van de regering. De meest genoemde klacht daarover is dat de steun ter hoogte van het bijstandsniveau te laag is.

Đăng bởi insightsanalytic

Insights Analytics experts ready to help you grow. Pick a package to start improving your business today.

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Bắt đầu
%d bloggers like this: